Quantcast
Channel: Tradingportalen.com » Tradingportalen besöker London
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Möt ”Steve”– en professionell daytrader med färre än femton förlustdagar per år…

0
0

Vi träffar honom över en kopp kaffe. Han är en av få som har överlevt en hänsynslös gallring, som tagit klivet från oerfaren gröngöling till kontinuerligt lönsam trader. Han är förvisso inte Londons mest lönsamma trader.

Men han har å andra sidan en jämnhet i sin avkastning som är svåröverträffad, och läser orderflödet lika obesvärat som Neo läser ”The Matrix”. Ett fullblodsproffs med färre än femton förlustdagar per år…

Vi kommer att kalla honom för ”Steve”.

Varje morgon sätter han sig på en av Londons många tradingarkader. Och de allra flesta dagar går han därifrån som en vinnare. Han specialiserar sig på att studera orderflödet. Där andra människor bara kan se ett obegripligt flimmer av data kan han urskönja ett mönster. En ögonblicksbild av vad marknaden försöker göra.

Det är den bilden, det ögonblicket, han försörjer sig på!

Han är kring de trettio, har snaggat hår på ”klassiskt” brittiskt manér och är överlag välvårdad. Till en början framstår han som återhållsam och aningen misstänksam, men han släpper garden alltmer under intervjuns gång. Han vill inte vara med på bild eller figurera med sitt namn, och går ytterst motvilligt med på att samtalet spelas in. En gemensam bekant har medlat fram en intervju. En intervju där jag försöker få svar på några av de frågor jag tror att Tradingportalens läsare är intresserade av:

Hur är det att försörja sig på trading? Hur ser vägen från nybörjare till lönsam marknadsaktör ut? Och hur ter sig livet egentligen i ett professionellt handlarrum?

Men det samtal som börjar på ett krystat och motsträvigt vis övergår efterhand till att bli befriande frispråkigt, på gränsen till politiskt inkorrekt. Steve slår mig som oerhört kunnig, vältalig, och mycket uppriktig. Han säger vad han tycker på gott och ont och framstår i grund och botten som en vänlig person, om än med en något lågmäld framtoning.

Häng med oss när vi tar pulsen på en synnerligen jämn marknadsaktör som livnär sig på sin trading.

Häng med och möt Steve…

Tradingportalen besöker London:

Kan Du berätta lite om Din bakgrund. Hur kom det sig att Du blev trader?

Jag har varit intresserad av finansmarknaden under en längre period och har också handlat en del genom åren. Jag trivdes inte riktigt på mitt jobb, och jag ville prova något nytt medan jag fortfarande var tillräckligt ung. En bekant till mig satt på en trading-arkad och jag var fascinerad av det han berättade.

Sitter din vän i samma handlarrum som dig idag?

Nej. Tyvärr gick det inte så bra för honom. Han slutade efter ett tag. Det är många som slutar efter en tid. Det är väldigt svårt att klara sig och många får gå inom ett par månader.

Vad skulle Du säga att det sämsta är med Ditt yrke?

Intervju DayTrader

”Du drar in pengar, eller också gör du det inte. Och om du inte gör det så måste du fundera på att göra något annat.”

Antagligen att det kan vara oerhört jobbigt rent psykologiskt ibland.

Framför allt under det första året tyckte jag det var tufft. Det finns inga ursäkter. Trading kräver att man drar in sina egna pengar. Man kan inte lura sig själv eller sin omgivning. Antingen drar man in pengarna eller också gör man det inte.

Ett vanligt jobb har en betydligt mer förlåtande atmosfär. På min förra arbetsplats hade vi personer som knappt gjorde något, men de fick sin lön ändå. Trading fungerar inte så. Du drar in pengar, eller också gör du det inte. Och om du inte gör det så måste du fundera på att göra något annat.

Det kan kännas tufft ibland, men det är så verkligheten ser ut.

Vad är det bästa med Ditt yrke?

Att jag själv kan bestämma mina tider. Att jag tjänar bra med pengar och att det inte finns något tak för hur mycket jag potentiellt kan komma att tjäna framöver. Det finns personer som gör det här under ett begränsat antal år, drar in miljoner och sedan drar sig tillbaka, eller bara handlar deltid.

Jag slipper att krusa för någon chef eller göra arbetsuppgifter som jag hatar bara för att någon säger åt mig att göra det. Det är väldig skillnad mot min tid som anställd.

Hur skiljer sig Din nuvarande arbetssituation från tiden då Du var anställd?

Jag tror många traders tycker om att själva bestämma spelreglerna.

Så länge man är lönsam kan man styra över sin egen livssituation. Man slipper olika former av storföretagsfasoner. Man slipper floskler, halvsanningar och politik. Det finns ingen ”corporate bullshit” att genomlida. Mina föräldrar gillade inte att jag gjorde det här valet, inte till att börja med i alla fall. Det finns många i min omgivning som tycker att det jag gör är märkligt och att jag borde skaffa ett ”riktigt jobb”, men som jag ser det är det inte jag som är svarte petter [”the sucker”].

Jag jobbar hellre 10-12 timmar om dagen med min passion under några år, än att slita 8-9 timmar om dagen resten av mitt liv med ett ”riktigt arbete” jag vantrivs med.

De som är bra på det här lever ett liv som många andra bara kan drömma om. Det är den friheten jag och de flesta andra traders jag känner eftersträvar.

Hur länge har du handlat professionellt idag?

Något längre än 3 år om man räknar med inlärningsperioden och simulator [Fiktiv handel i realtid i simulerad marknadsmiljö]. Men det känns som betydligt längre tid.

Vad har Du för handelsstrategi?

Jag vill inte gå in på det på detaljnivå, men generellt sett kan man säga att jag läser orderflödet och anpassar mig efter det. Sedan använder jag mig av den bild som orderflödet förmedlar för att ta position kring viktiga nivåer i diagrammet. Det tar lång tid att lära sig, men när man väl kan det får man en känsla för vad marknaden försöker göra. Man kan också få en förvarning om när en stor rörelse är på väg att starta.

Man utvecklar något av ett sjätte sinne.

Så Du använder Dig av orderflödet i första hand och diagrammen som en form av stöd?

Läsa orderflöde trading

”Orderflödet ger mig signalen att agera, medan diagrammen ger mig information om hur jag skall agera och hur aggressiv jag skall vara.”

Ja så kan man säga. Jag läser av orderflödet och när det får mig att vilja agera ser jag gärna att marknaden kanske är vid en viktig stöd- eller motståndsnivå, eller kanske en extrempunkt, eller så. Jag vill att allt skall peka åt rätt håll samtidigt. Men ibland kan jag också ta position enbart på flödet.

Orderflödet ger mig signalen att agera, medan diagrammen ger mig information om hur jag skall agera och hur aggressiv jag skall vara. Diagrammen är också bra för att bestämma var det kan vara läge att öka på sin position eller ta sin vinst.

Orderflödet verkar vara centralt för Dig, skulle Du kunna handla bara genom att nyttja det och inget annat?

Antagligen skulle jag vara lönsam även om jag bara använde orderflödet, men det skulle inte var lika jämna resultat som idag. Det skulle vara svårare.

Diagrammen gör att man filtrerar sina affärer på ett bättre sätt. Man väljer bort en del affärer och är mer aggressiv på andra typer av affärer. Jag använder också diagrammen för att se vid vilka nivåer som det kan vara intressant att agera. Orderflödet får mig att ta positionen, medan diagrammet ger mig något mer att ”luta mig mot”. Diagrammen stärker min övertygelse.

Då är det kanske också lättare att våga vara aggressiv.

Skulle Du kunna handla bara med hjälp av diagram?

Det vet jag inte…nej, antagligen inte. Men det behöver inte betyda något. Det finns personer i rummet som det går bra för som nästan enbart tittar på diagram. Det finns många olika stilar och många olika sätt att tjäna pengar. Man måste hitta något som passar en själv och något som man märker fungerar.

Alla sätt som tjänar pengar är bra, det är grundregeln.

Har Ditt sätt att handla påverkats av HFT [High Frequency Trading]?

Nej inte särskilt mycket. Det har alltid funnits mycket ”spoofing” och ”fakes” [ordrar som ej är avsedda att gå till avslut vars primära uppgift är att vilseleda eller manipulera övriga marknadsaktörer] och jag tittar ändå i första hand på avsluten, hur de sker, var de sker, när de sker, och med vilken intensitet de sker. Det kan gå fortare idag, men marknaden är fortfarande densamma. Det finns lägen då jag inte hinner med längre, men å andra sidan upplever jag att man får fler lägen per dag nuförtiden, så det jämnar ut sig.

Jag vet att många stör sig på HFT men det har inte påverkat mig. Jag tror att problemen och fuskandet är mycket större på aktiemarknaden. Sedan kan man ju tycka att de får en gräddfil på alla andras bekostnad, men det har ju att göra med att marknadsplatserna drar in så mycket pengar på deras verksamhet. Börserna tittar åt andra hållet när HFT-firmorna förser sig på de andras bekostnad. Och de som borde reglera det hela fattar ingenting. Det är svårt att reglera något man inte förstår ett smack av. Då är det bättre att låtsas att man följer situationen noga och är beredd att agera om det skulle spåra ur.

Problemet är att när det väl spårar ur igen kommer det att vara för sent.

Du tänker på ”May Flash Crash” [en dag i Maj 2010 då HFT löpte amok och Dow Jones tappade, och återhämtade, 9 % på ett par minuter]?

Bland annat. Det sker ju fortfarande konstiga grejer dagligen.

Jag tror det är något vi får vänja oss vid. Systemet fungerar inte. Det är inte rättvist. Det finns så mycket pengar i det här så jag tror det blir svårt att komma åt problemet. Och börserna tjänar ju på det här så de kommer att göra allt i sin makt för att dölja vad som pågår och fortsätta att skydda robothandeln. Det är så det är och jag tror att det bara är att spela med. Ibland kan man bli riktigt förbannad när man ser något i marknaden som är galet. Men jag tror inte man vinner något på att hetsa upp sig.

Världen är inte alltid rättvis.

Använder Du Dig mycket av ”Market Profile” i Din handel?

Det är ganska vanligt med ”Market Profile” bland de andra [i handlarrummet], men själv tittar jag bara till det lite ibland. Vissa traders känner att de måste ha det. Men en hel del klarar sig också utmärkt utan. Personligen tycker jag att det mesta som ”Market Profile” förmedlar går att läsa sig till i själva diagrammen. ”Market Profile” framställs kanske ibland som mer unikt än det egentligen är. Jag ser det egentligen bara som ett av många verktyg som man kan använda sig av. Men jag vet att vissa tycker det är ett hjälpmedel de knappt kan klara sig utan.

Har Du en åsikt om marknaden när Du kommer in på morgonen, eller försöker Du vara fri från åsikter?

Både och. Å ena sidan vill man vara tillräckligt påläst, och veta var alla stöd och motstånd finns, vilka siffror som kommer och hur de förväntas vara, hur trenden ser ut, om det är något viktigt politiskt möte eller så, och inom vilket ramverk man handlar. Å andra sidan vill man inte låsa fast sig vid en specifik åsikt. Jag försöker ha ett öppet sinne och ”flyta med” marknadens svängningar så mycket som möjligt. En alltför fast åsikt kan ibland hämma förmågan att läsa av och anpassa sig efter marknaden. I slutändan är det alltid marknaden som har rätt, och det är orderflödet som visar vad marknaden vill göra vid varje givet läge.

Svårare än så behöver det inte vara.

Hade du någon mentor?

Inte en mentor direkt, men man har utbyte med vissa andra i rummet. En av killarna som suttit länge har blivit något av ett bollplank åt mig vilket har hjälpt mig. Men han handlar på ett helt annat sätt än mig, så det har egentligen aldrig handlat om utbyte av strategier eller så. Det är mer att det kan vara skönt att ha någon att snacka med om principerna bakom trading, någon som själv varit där och vet vad man snackar om.

Vilka typer av saker brukar ni prata om mer specifikt?

Det kan vara att man berättar lite hur det går, vad man tycker är jobbigt, man kanske berättar om någon jobbig förlustdag eller svårigheten att ta nästa steg i trappan. Den typen av grejer.

Vad menar Du med att ta nästa steg i trappan?

Jag jobbar väldigt mycket med att handla större ”size” [öka positionsvolymen]. Det är en mental process, det sitter i huvudet. De flesta tror att det bara är att öka på, men det finns psykologiska barriärer som tar emot. Man är van vid en viss typ av storlek på sin position och så fort man ökar storleken hamnar man utanför sin bekvämlighetszon. Och när man är utanför sin bekvämlighetszon ökar risken att man blir mer känslomässig och mindre rationell i sitt beslutsfattande. Man blir lättare ”urskakad” ur marknaden. Man drar sig för att ta lägen. Man är inte avslappnad i sin trading helt enkelt.

Det är därför det kan vara svårt att öka volymen på sina ”bet”.

Är det något Du försöker göra gradvis?

Ja precis.

Man försöker hela tiden sätta en fot framför den andra. Jag tittar igenom mitt ”P & L” [Profit & Loss Statement visar nettovinsten] för de senaste månaderna med jämna mellanrum bara för att övertyga mig själv om att det jag gör faktiskt fungerar. Det är ett sätt för mig att stärka självförtroendet och våga bli mer aggressiv. Våga addera ”size” och nå nästa nivå.

Du verkar fokusera mycket på det här. Upplever Du att det är ett av de viktigaste områden Du har att jobba med i din trading?

Jag tror många traders som når upp till en viss nivå känner igen sig i problematiken. Man är lönsam, det man gör fungerar, men man är inte så lönsam som man önskar att man vore, och man är inte så lönsam som man vet att man har potential att vara.

För vissa människor går den här biten av bara farten. Jag är inte en av dem. Jag har alltid varit relativt riskmedveten som person och jag drar mig generellt sett för att lämna min bekvämlighetszon. Det leder till att jag bara i undantagsfall har spektakulära dagar på uppsidan i min handel, men å andra sidan så förlorar jag ytterst sällan och är väldigt jämn.

Det är precis som allt annat här i livet något av en avvägning man får göra.

Vad får Du för råd av Din mentor när ni diskuterar den här frågan?

Han förstår precis vad jag menar, han har varit där själv. Jag tror också att det är en av de allra största skillnaderna mellan en jämn och stabil trader, och en trader som befinner sig på en annan nivå.

Vi har ett par riktigt duktiga killar i rummet som drar in väldigt bra med pengar. Jag tror att en av deras styrkor är att de inte längre handlar för att undvika förluster. De handlar snarare för att maximera sina vinster, och de är beredda att acceptera hanterbara förluster inom ramen för sitt mål.

Och det är just den sidan jag försöker jobba på.

Hur hanterade Din mentor det hela när han stötte på problemet?

Som alla andra. Han försökte öka sin ”size” gradvis. Han såg att det han gjorde fungerade och sakta men säkert vågade han öka sina positioner. Sedan brukar det gå av bara farten om man får med sig ett par fina vinster. Det är lättare att acceptera en ny ”size” om man får ett par vinstaffärer med sig på raken.

Sedan finns det ju flera aspekter av det här med att öka sin positionsstorlek. Dels vill man öka sin positionsstorlek rent generellt. Sedan är det också viktigt att variera sin ”size” i relation till hur bra varje läge är. På varje given dag kanske man bara får några få riktigt bra lägen, situationer då man nästan ”vet” att man kommer att tjäna pengar. Om man lyckas identifiera de lägena och handla mer aggressivt där så blir det bra.

Förmågan att öka sin ”size” när det går bra eller när man får det riktigt fina läget, det som man inte kan torska på.

Hur ser Du på att variera sin ”size” i relation till hur bra det går för tillfället, hur ”het” man är?

Det är väldigt viktigt. Jag har mycket kvar att lära mig där. Jag upplever att det är en av de stora skillnaderna mellan de som har dagar då de drar in 6-siffriga belopp och oss andra. De vågar gå ”all-in” när allt går deras väg och de får de där riktigt fina lägena. Att ta risk är en färdighet, eller kanske en konst.

Och de som är bäst på det här spelet är ruggigt bra på att veta när de skall ta risk.

Jag har nått en nivå där jag är förhållandevis jämn i min trading. Den taktiska delen av det hela har jag lagt åt sidan, nu ägnar jag mer tid och energi åt att försöka utveckla den strategiska sidan mer.

Vad menar Du med den taktiska och den strategiska sidan?

Den taktiska sidan är att jag vet var, när och hur jag kommer att agera under dagens handel. Det är själva tradingen. Den strategiska sidan är mer övergripande målsättningar som jag vill fokusera på. Och att hela tiden utvecklas som trader, och nå nästa nivå.

Vad har Du för målsättningar i Din trading?

Förutom att öka min ”size”, vilket är något jag jobbar med kontinuerligt försöker jag också öka min genomsnittliga vinst. Jag har fortfarande en tendens att släppa lite för tidigt och lämna kvar en del pengar på bordet.

Sedan har vi mitt monetära mål och det är att på ett kontrollerat sätt försöka tjäna ett femsiffrigt belopp netto varje månad.

Är det efter ”desk fee”, courtage och profit split som Du försöker tjäna mer än 10 000 pund varje månad? Hur väl lyckas Du med det?

Jag lyckas med det de flesta månader. Ibland går det sämre men sett till genomsnittet lyckas jag med det. Det här yrket erbjuder ju inte direkt en stabil ersättningsnivå, utan resultaten kan variera stort beroende på en rad olika faktorer. Och ibland förlorar man. Det händer. Det viktigaste är att man lyckas uppnå sina mål över tiden, och framför allt att man säkerställer att man aldrig är med om något som kan äventyra hela verksamheten.

Man vill förvisso maximera sin vinst, men framför allt vill man ha total koll på sin nedsida.

Inför den här intervjun fick jag höra att Du var fantastiskt jämn i Din avkastning? Vad tror Du att det beror på?

Om man har en fungerande strategi och man får möjlighet att tillämpa den strategin många gånger under en dag är sannolikheten stor att utfallet av alla affärer sammantaget blir positivt. Säg att man har rätt i sin bedömning i 7 fall av 10 och man gör kanske 100 affärer på en dag. Då bör man i de flesta fall ha tjänat pengar när dagen är över. ”It´s a numbers game”, som man säger.

Hur jämn är Din avkastning? Hur många förlustdagar har Du på ett år i snitt?

Det är svårt att svara på. Jag vet ju inte hur framtiden kommer att se ut. Men jag kanske har en, ibland två förlustdagar per månad. Och då är det ofta inga stora förluster.

Under de senaste två åren har jag kanske haft färre än 15 förlustdagar per år i snitt. Och jag brukar kunna ta tillbaka det jag förlorar förhållandevis snabbt.

Vad kännetecknar Dina förlustdagar?

Jag vet ärligt talat inte. Det finns inget självklart svar.

Ibland beror det på att marknaden beter sig annorlunda än vad som är normalt. Ibland kan man ha dålig disciplin och ta positioner som man inte borde tagit. Man kanske är uttråkad vissa lugna dagar och går in i marknaden för att känna att man gör något vettigt. Man försöker plocka pengar ur marknaden när det inte finns några pengar att plocka. Det är lätt att lockas till att göra idiotiska misstag. Särskilt när man har så pass mycket ”screen time” [tid framför skärmarna] som jag har.

Hur ser Du på förluster då? Hur skall man hantera flera förluster på raken? [”losing streak”]

Jag är själv ganska riskobenägen som person. Jag tror att det har hjälpt mig. Att jag kanske är mer försiktig och selektiv när jag väljer att gå in i marknaden.

Alla inne i handlarrummet hanterar förluster på olika sätt. En del blir väldigt deprimerade av dåliga perioder och har väldigt svårt att hantera den sidan av det hela. Jag tror det viktigaste är att man har någon form av ”broms” som slår in när det börjar gå dåligt. Man kanske skall minska sin ”size” tills man hittar rytmen igen, man kanske skall ta ett ”break” och göra något annat en stund. Ta en promenad, en kaffe eller ett träningspass.

Allt beror på hur stor förlusten är och i vilket sammanhang den sker. Det viktigaste är att man inte bara fortsätter att handla om man vet med sig att förlusterna sätter sig i huvudet på en.

Att handla medan man är på ”tilt” [emotionellt ur balans; pokerterm] blir det aldrig något bra av.

Hur hanterar Du själv Dina förluster?

Jag låter sällan förluster störa mig alltför mycket.

Jag räknar med att jag kommer att ta tillbaka det om jag bara fortsätter arbeta metodiskt. Väldigt ofta när jag hamnar på minus kan jag ge mig själv i uppgift att försöka jobba tillbaka det jag förlorat. Att vissa dagar slutar på minus hör till spelet, det viktiga är att det inte är särskilt många dagar där man förlorar och att man lyckas hålla förlusterna nere på ett minimum.

Jag försöker alltid ta tillbaka mina förluster, en affär i taget. Det handlar om att vara metodisk och envis. En dag där man varit rejält på minus men som slutar ”scratch” eller till och med på svagt plus är en fantastisk ”boost” för självförtroendet och tilltron till den egna förmågan.

Jag känner mig nog aldrig så mentalt stark som de dagar då man lämnar kontoret med en rejäl upphämtning i ryggen. Det får mig att känna att jag styr mitt eget öde, hur stor marknaden än kan te sig ibland.

Ofta tjänar jag också bra med pengar dagen efter en sådan dag.

Har Du någon fördefinierad stopp-loss för dagen som helhet? Någon nivå då Du slutar handla för dagen?

Ja, man måste ha en nivå där man slutar upp och tvingas reflektera.

Men jag tror det är mycket viktigare att ha det när man är ny. Efter hand blir man ganska bra på att hantera sin egen ”money management”, och sitt eget humör, sin egen psykologi. När man är ny tror jag att det fyller en funktion att ha en förutbestämd nivå där man ”slår av terminalen” för dagen. Om inte annat är det en viktig riskkontroll.

Om något inte fungerar kan det vara läge att prova något annat. Men man går inte från att köra framåt till att backa i en handvändning. Man måste stanna bilen först. När man stannat kan man ta sig tid att reflektera och analysera. Man får inte låta det springa iväg.

Det är därför det är viktigt att det finns ett regelsystem som får stopp på det när det börjar gå illa.

Har det hänt Dig att Du fått ”slå av terminalen” på grund av förluster?

Under de här [tre] åren har det hänt vid kanske två, tre olika tillfällen. Det var länge sedan sist. På den tiden hade jag sämre riskkontroll och var också aningen mer het på avtryckarknappen. Jag har blivit bättre på att vara mer disciplinerad.

Jag är mer selektiv idag när jag väljer lägen och jag är framför allt betydligt bättre på att ta förluster.

Vad skulle Du ge för råd till någon som precis skall börja handla professionellt?

Handla bara en marknad till att börja med. Försök lägga undan alla andra saker i ditt liv under en period och fokusera all din kraft till att bli bra på din handel. Välj ett sätt att handla och ett instrument som passar din personlighet. Och lär dig att läsa av orderflödet. Titta på orderflödet i minst tre månader innan du lägger din första affär. Handla gärna i simulator under en tid.

Viktigast är kanske att inte ge upp. Det här yrket är mycket svårare än många inser. För varje person som lyckas finns det 15 som inte lyckas. Jag har sett väldigt många personer komma och gå under de här åren. De flesta klarar inte av det. Visst kan man tjäna mycket om man blir riktigt bra, men det är väldigt svårt att bli riktigt bra. Det tar mycket tid och då är det ändå inte säkert att man lyckas. Det är en tuff bransch.

Det krävs en hel del arbete. Särskilt i början!

Finns det någon särskild tradingbok Du vill rekommendera?

Böcker daytrading

”Det är bättre att lära sig läsa av marknaden i 100 timmar än att läsa 5 eller 10 böcker om marknaden.”

Jag tillhör den skaran som inte tror riktigt mycket på tradingböcker.

Man lär sig inte handla genom att läsa böcker. Man lär sig handla genom att sitta nära marknaden. Det är bättre att lära sig läsa av marknaden i 100 timmar än att läsa 5 eller 10 böcker om marknaden. Många böcker är inte ens särskilt bra. Många av författarna har ofta aldrig handlat själva, eller kan väldigt lite om trading.

Sedan kan man läsa en del ändå för att man tycker att det är roligt och motiverande. Jag håller själv på att läsa den nya ”Market Wizards”-boken av Schwager [Hedge Fund Market WIzards]och jag tycker den och de andra ”Wizards”-böcker är roliga att läsa och motiverande.

Jag läste också Michael Lewis bok ”The Big Short” nyligen och tyckte den var bra.

Vad tycker Du krävs för att bli bra på trading? Vad krävdes av Dig?

Total dedikering. Jag var tvungen att offra väldigt mycket. Det tog tid, energi och medförde en del alternativa kostnader. Jag har jobbat väldigt långa dagar under de senaste åren [med att bli en bättre trader]. Men jag ville verkligen lyckas. Och jag förstod redan i ett tidigt skede att det fanns ett pris att betala för att klara av att livnära sig på det här.

Jag visste att de flesta som försöker misslyckas.

Det verkar lättare än det är. Många smarta människor tror att de kommer att lyckas. Men när man kört ett tag märker man att det finns flera lager av svårigheter att ta sig igenom. Det hjälper att vara smart och en hel del av de som lyckas är väldigt smarta människor, men det krävs många andra färdigheter.

Det är svårt att leva av det, men för den som lyckas är pengarna bra.

Vad menar Du med alternativa kostnader?

Istället för att gå till puben och sådant tillbringade jag många kvällar med att gå igenom dagens affärer, uppdatera diagram, föra statistik och skriva ned iakttagelser. Det har varit värt det, men det var samtidigt väldigt mycket hårt arbete. Det känns skönt att ha gjort allt det arbetet idag.

Det ger mig självförtroende och gör mig mer bekväm i min roll.

Finns det några personliga egenskaper som Du tror är nödvändiga?

Jag tror det viktigaste är att man är dedikerad. Det går före allt annat. Man måste verkligen vilja det här mer än något annat. Annars vet jag inte om personliga egenskaper är så viktiga. De som tenderar att klara sig är ofta disciplinerade, beredda att jobba hårt och klarar av att ta emotionella smällar.

Ju envisare man är desto bättre.

Jag upplever också att många duktiga traders är ödmjuka och kanske också lågmälda. Jag vet inte om de är ödmjuka för att marknaden har gjort dem ödmjuka eller om ödmjuka människor har lättare för att klara av det här yrket.

Sedan vet jag att man säger att intelligens inte har med saken att göra, men jag upplever att smarta människor är överrepresenterade bland de som klarar sig. Smarta och envisa.

Har Du någon kommentar kring de psykologiska och emotionella aspekterna av trading?

Viktigt daytrading

”Om man skall orka ta sig igenom de smällar som man får ta med jämna mellanrum måste man vara väldigt dedikerad och målinriktad.”

Personer som har svårt att lägga band på sina känslor passar sämre som kortsiktiga traders.

De bör antagligen agera med en längre tidshorisont. Själv har jag alltid haft en god disciplin och jag tenderar att vara lugn under press. Sedan finns det två sidor av de emotionella aspekterna. Det är inte bra att vara emotionell i sitt dagliga agerande, samtidigt är det viktigt att man har en stark passion för det här yrket.

Om man skall orka ta sig igenom de smällar som man får ta med jämna mellanrum måste man vara väldigt dedikerad och målinriktad. [Ayrton] Senna är ett bra exempel. Jag gillar Formel 1 väldigt mycket. Det finns en välgjord dokumentär om [Formel 1-föraren] Ayrton Senna. Den är väldigt bra även för de som inte är inbitna Formel 1-fans och den förmedlar vad som krävs för att bli bra på något. Den har ett tragiskt slut, men den fångar vad som krävs för att lyckas som trader på ett fint sätt.

Jag kan rekommendera den starkt.

Hur är livet i en trading-arkad? Hur skiljer det sig från andra arbetsplatser?

Den största skillnaden är nog att det inte är så politiskt korrekt. När jag jobbade på ett större bolag var man alltid noga med att poängtera hur högt i tak det var. Man snackade om ”medbestämmande”, ”människan i fokus”, ”solidaritet” och massa annat. Men när man jobbat där ett tag fattade man att det var mycket ”corporate bullshit” som snurrade. Cheferna sade regelmässigt saker som (man märkte) inte stämde.

Ibland kändes det som om företaget försökte hjärntvätta sin egen personal, och i många fall lyckades de förvånansvärt bra.

Hos oss kanske miljön kan slå över åt andra hållet. Ingen är rädd för att säga vad man tycker. Det kan bli ganska ”grabbig” stämning. Alla vet att man måste tjäna pengar för att överleva. Som trader lever man ett mer intensivt liv. Man lever hela tiden med risken att man när som helst kan förlora förmågan att dra in sina egna pengar. Å andra sidan lever man också med visionen av vilket liv som är möjligt att leva om man bara drar in det man vill dra in.

Jag skulle kanske kalla tonen för cynisk. Som trader måste man sätta sig in i en hel del politik och jag tror att man måste vara lite cynisk för att förstå politik. Och det är ingen som bryr sig om man säger vad man tycker. Om man hör ett fånigt uttalande från NNN [namn på EU-politiker] är det helt ok att kalla honom för en #¥*^”¤ .

Alla vet ju att det sant ändå, så det är ingen mening att knussla med det…

Hur är synen på politiker i rummet, eller i Storbritannien med för den delen? Ni verkar vara negativt inställda?

Jag tror att vår syn är densamma som hos alla andra.

Jag tror de flesta britter ser EU för vad det egentligen är. Det är en samling inkompetenta byråkrater med hög lön, låg skatt och som försöker ta över makten på ett odemokratiskt sätt. Om folk skulle få rösta om det skulle politikerna i Bryssel försvinna. Problemet är att politikerna i Bryssel aldrig skulle låta folket rösta. De är inte intresserade av demokrati eller fria val. De vill bara ha makt. Och mer pengar.

Och de håller på att ta över makten genom att flytta fram sina positioner steg för steg.

Tror Du att de lyckas lösa den europeiska krisen?

Det är politikerna som skapat krisen till att börja med genom att leva på lånade pengar. Nu lovar de att de kan lösa krisen bara de får mer makt och mer pengar. Det är skrattretande. Jag tycker det är skrämmande att denna typ av människor har så pass stor makt.

Skrämmande!

Jag hoppas och tror att vi tar vårt förnuft till fånga och går ur EU. Tanken med projektet var god men EU-politiker går inte att lita på. De vill inte driva igenom det hela för att det är bra för folket, de är bara motiverade av vad som är bra för dem själva.

Det finns en risk att en del som kommer att läsa den här intervjun kanske kommer att uppfatta Dig som något av en cyniker. Har Du någon kommentar till det?

Jag är antagligen en cyniker.

Men jag tror att de som kallas för cyniker i många fall bara vågar säga det som andra människor tänker i det tysta. Jag tror att mina uppfattningar delas av väldigt många människor. Jag tror bara att det inte är socialt accepterat att säga som det är om vissa av de här sakerna. De flesta är betydligt mer diplomatiska eftersom man är rädd för att bli stämplad som besvärlig eller bitter. Man säger inte vad man tycker av oro för hur man skall uppfattas.

Det gäller även mig.

Jag kanske inte hade varit lika frispråkig mot dig om jag vetat att jag skulle hamna i tidningen med bild och allt.

Hur ser relationen ut till dina kollegor? Är ni vänner, konkurrenter, eller både och?

Svårt att säga. Det varierar.

De är både konkurrenter och vänner på en och samma gång. Klimatet är ganska vänskapligt och kollegialt men inte sammetslent. Det är var och en för sig själv. Men samtidigt finns det en känsla av gemenskap och en vilja att hjälpa tradingkamraten vid sin sida såvida det inte går ut över det egna resultatet. Det är en balansgång, och det hela är mycket individuellt.

En del delar gärna med sig av sina kunskaper, metoder och modeller. Andra är betydligt mer tillknäppta. Det finns inga klara regler. Det är upp till var och en att bestämma hur tillgänglig eller avståndstagande man vill vara. Vi umgås också en hel del utanför arbetstid.

Det blir lätt så att man tar en öl tillsammans efter jobbet. Det är ett reko gäng.

Hur mycket handlar Du en typisk arbetsdag?

Jag kan handla allt mellan ett par gånger ända upp till ett par hundra gånger på en dag. Snittet kanske ligger på 80-100 affärer per dag. Men det kan variera oerhört mycket från dag till dag.

Det kan se väldigt olika ut för olika personer. Det finns de som bara gör ett fåtal väl valda affärer per dag. Sedan har Du de som gör tiotusentals affärer per dag och i princip alltid har position i marknaden. Det gäller att hitta något som passar en själv.

Det viktiga är att man tjänar pengar. Hur man tjänar pengarna är inte lika viktigt.

Hur många timmar jobbar Du?

Det är också väldigt individuellt. Det beror på vad marknaden hittar på och hur det går. Man har en enorm frihet såtillvida att man kan komma och gå hur man vill. Så länge man drar in pengar är det aldrig någon som ifrågasätter något eller har några åsikter. Själv försöker jag sitta åtminstone 8 timmar om dagen, men av de 8 timmarna kanske det bara är 3-4 timmar som man verkligen är inne och handlar. Ibland sitter jag betydligt mer och ibland mindre.

Det är mycket dötid också. Då försöker jag antingen gå igenom hur jag handlat, kolla på diagram, snacka lite med någon av killarna, eller så går jag och tränar eller något.

Du lyckas ju dra in mer pengar än jag förmodar att Du kan göra av med. Får man fråga vad Du gör med pengarna?

Jag lever ett väldigt bra liv och kan unna mig de saker jag vill.

Samtidigt lägger jag undan en hel del varje månad. Jag vet inte hur länge det kommer att fortsätta att gå bra och det finns en del av mig som fortfarande tror att jag bara har tur, att det här kan tas ifrån mig vilken dag som helst. Sedan vet man aldrig vad som händer.

Det kan komma nya regleringar, nya skatter eller något annat som gör att det inte går att fortsätta med det här. Och i vilket fall som helst tror jag inte att jag vill fortsätta handla lika intensivt när jag blivit äldre. Det tar på krafterna att vara fokuserad och man blir lätt trött i ögonen, särskilt på dagar när det kommer mycket siffror [statistik skapar volatila och likvida marknader med mycket ”action” i orderflödet].

Vissa dagar känns det som om man har sprungit ett maraton, trots att man suttit i en kontorsstol hela dagen.

Vad ser Du Dig själv göra om 15-20 år?

Oj, det var en bra fråga.

Jag hoppas att jag dragit in tillräckligt mycket för att kunna leva ett liv utan måsten. Jag hoppas att jag har fru och familj och att jag fortfarande handlar lönsamt, men kanske inte lika mycket som idag.

Jag hoppas att jag kan hålla på med tradingen länge, för det här är bland det roligaste jag vet. Ibland är det väldigt jobbigt och väldigt krävande. Men jag skulle inte vilja göra något annat och jag är väldigt glad över att jag än så länge lyckas försörja mig på det här.

Jag hoppas att jag har många år av trading kvar framför mig.

Jag vet att Du tvekade om Du skulle ställa upp på den här intervjun, och jag vill passa på att tacka Dig för den här möjligheten?

Sedel från Zimbabwe

Mot slutet av intervjun tar jag fram en gåva. Det är en sedel från Zimbabwe av imponerande valör.

Jag hade trevligt. Tack!

Intervjun är över men vi sitter kvar ytterligare ett bra tag. Steve har en hel del vänner som jobbar inom finansbranschen och han berättar om hur tufft klimatet blivit. Krisen i den brittiska finansbranschen verkar tydligt märkbar. Det går inte att undgå att notera de uppgivna kommentarerna när finansdistriktet mot slutet av veckan överger sina flimrande terminaler till förmån för det obligatoriska pubhänget. Då talas det utan omsvep om kärvare tider. De flesta känner någon som fått gå eller sökt sig vidare till alternativa finansmetropoler.

De olycksaliga som tvingats leta upp nya jaktmarker.

De som är kvar har fått se den åtråvärda bonusdelen av sina lönekuvert krympa ihop avsevärt, och många längtar tillbaka till svunna tider då ord som ”rationaliseringar”, ”tillfälliga höginkomstskatter”, ”High Frequency Trading” och EU-regleringar var okända eller perifera begrepp. Tider då London var Europas, och kanske världens, odiskutabla finansiella huvudstad och ingen vågade tala högt om att göra några år i Singapore, Dubai eller Hong Kong.

Den allmänna uppfattningen verkar vara att sötebrödsdagarna är över. Åtminstone för den här gången. Fokus verkar ligga på att stå emot nästa uppsägningsvåg. Att överleva stålbadet tillräckligt länge för att hinna få uppleva de första glimmande solstrålarna mot slutet av den becksvarta tunneln.

Mot slutet av intervjun tar jag fram en gåva. Det är en sedel från Zimbabwe av imponerande valör. 100 triljoner dollar. Ett bevis på vad vidlyftiga centralbanker med välanvända sedelpressar kan åstadkomma.

Det är tänkt som en vänskaplig gest, ett tack för att han ställt upp, trots sin initiala motvilja.

Zimbabwe inflation

Allt som krävdes var 100 triljoner dollar…

För första gången under intervjuns gång bjuder Steve på ett iögonfallande brett leende. Det känns som om han för ett kort ögonblick sänker garden, släpper in mig i sin värld. Kroppsspråket blir aningen mindre distanserat, samtalet antar en mer uppsluppen inriktning, och under återstoden av vår tid tillsammans känns det stundtals som att sitta och prata med en gammal god vän. Vi byter kontaktuppgifter och bestämmer att vi skall ta en öl tillsammans nästa gång jag är i London.

Det är ett gott betyg.

Och allt som krävdes var 100 triljoner dollar…

Detta är den femte och sista artikeln, producerad och skriven av Tony Ugrina, exklusivt för Tradingportalens räkning. Denna artikelserie, som fokuserar på trading, återger vår reportageresa till London, Europas finansiella huvudstad, 20-23 September 2012. 

Tony Ugrina
tony@tradingportalen.com


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Latest Images